Här, vid den gamla Månsgården, är det tänkt att det nya handelsområdet i Karlstad ska växa fram. Foto: SVT

Planer på ny handelsplats skapar oro

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads kommuns planer på en ny handelplats i Månsberga, öster om Bergvik, leder till oro för att stadens centrum kommer att drabbas.

– Jag är väldigt oroad över den utvecklingen. Vi har redan ett tjugotal tomma affärslokaler i Karlstads centrum, säger Peter Lundgren på Lundbergs fastigheter.

Karlstads kommunledning har öppnat för ett nytt handelsområde i Månsberga mellan Bergvik och Gräsdalen, väster om Karlstad. Redan idag finns ett tjugotal tomma butikslokaler i centrala Karlstad och oron är stor att ytterligare handel utanför stadskärnan kommer att knäcka centrumhandeln.

Månsberga ligger mellan Bergvik och Biltema och är idag en skogig oas mellan två köpcentrum. Här finns sedan länge en matthandel och en större gårdsbyggnad – Månsgården.

Kommunen kan tänka sig en framtida handelsplats här som ett komplement till Bergviks utbud med något som inte redan finns i Bergvik, till exempel en byggmarknad. Samtidigt finns det oro för att ytterligare handelsutbyggnad i stans ytterområden kommer att utarma Karlstads centrum.

– Jag tycker det är lite naivt att tro att man styra vilken verksamhet det blir i en detaljplan, säger Peter Lundgren på Lundbergs fastigheter. Man kan inte garantera att det inte blir en shoppinggalleria i framtiden. Jag är väldigt oroad över den utvecklingen. Vi har redan ett tjugotal tomma affärslokaler i Karlstads centrum, säger han.

Erik Nilsson (KD) som är kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden säger sig ha full förtåelse för oron men menar att kommunen även satsar på stadskärnan.

– Vi har redan visat på visioner för centrum, med resecentrum, attraktiva gator, nya vägar och bättre bussförbindelser, som ska stärka centrum. Självklart vill vi fylla tomma butikslokaler, men det är inte kommunens lokaler. Det är inte vi som kan få dit nya butiker, fortsätter han.

Diskussionen om Månsberga är inte ny, den har pågått i många år säger Filip Gille i Månsberga.

– Vi har diskuterat den här markbiten i femton år utan att få ett vettigt besked av Karlstads kommun, säger Filip Gille. Någon form av förhalning är det, men vad den beror på, har jag svårt för att svara på, säger han.

– Det handlar också om att Karlstad ska vara en tillväxtmotor för hela Värmland, säger kommunalrådet Erik Nilsson (KD). Och vi ska fortsätta vara det. Sätter vi lapp på luckan, så kommer investerare och exploatörer att dra öronen åt sig. Vi måste visa att vi är en stad som vill och vi vill framåt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.