Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Jag blir upprörd över hur de kommunicerat kring den här planen, säger Eva Götbrink. Foto: SVT

Planerat industriområde upprör markägare och boende

Uppdaterad
Publicerad

Fastigheten Busteruds gård utgör cirka 100 hektar mellan Alster och Skattkärr utanför Karlstad. I kommunens översiktsplan framgår att man vill etablera ett industriområde på större delen av marken och kring bostadshusen.

I videon kan du höra Eva Götbrink och Ann Catrin Kärnä, och se hur kommunen vill bygga industriområdet. 

Familjen Götbrink är markägare och boende på gården sedan flera generationer och menar att de inte blivit informerade om kommunens planer – trots att de haft pågående samtal med kommunen om sin mark sedan flera månader tillbaka.

– Vi har pratat med kommunen om ett område på 20 hektar, där de vill bygga bostäder. Av en slump får vi reda på att de planerar störande industriverksamhet på nästan hela övriga gården, cirka 70–80 hektar. Industriområdet sträcker sig i princip fram till våra och grannarnas husknutar, säger Eva Götbrink.

Familjens mark utgör totalt cirka 100 hektar, söder och norr om E18. Sedan april månad har de varit i dialog med Karlstads kommun gällande ett område på cirka 20 hektar söder om motorvägen. Här vill kommunen bygga bostäder.

Bostadshusen omringas

Eva Götbrink fick se ett inlägg från Karlstads kommun i sitt Facebookflöde i början augusti. Där fanns en länk till kommunens översiktsplan, som offentliggjorts den 7 juni. I den framgick att det var betydligt mer kommunen ville ta i anspråk på sikt – nämligen större delen av fastigheten.

– Allt runt omkring oss vill de göra om till industri. Tre stycken bostadshus har lämnats som en ö mitt i industrilandskapet, med motorväg på andra sidan, säger hon.

Kommunen: tidigt skede

Ann Catrin Kärnä, översiktsplanerare för Karlstads kommun, menar att översiktplanen utgör ett tidigt skede av planeringen för alla delar av kommunen, och att de berörda inte fått vetskap om planerna för sent.

– Planen är just nu ute på samråd fram till den 30 september. Det betyder att alla har möjlighet att lämna synpunkter, så det är vid rätt tidpunkt de nåtts av informationen, säger hon.

Kommunen kontaktar i ett så tidigt skede inte de berörda parterna direkt, tillägger hon. Att familjen inte fått reda på planerna trots att de varit i kontakt med kommunen angående marken, handlar om att olika planarbeten pågår parallellt.

-  Översiktsplanen ser över möjligheter att utnyttja marken på lång sikt, och andra avdelningar jobbar med ärenden som ligger närmare i tid, säger Ann Catrin Kärnä.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer