Foto: SVT

Planer på bostäder i gamla stadshuset

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av Karlstads stadshus i november förra året skapade rubriker. Idag, ett drygt år senare, står fastigheten fortfarande tom. Vi har träffat bolaget som köpte fastigheten för att höra hur deras planer ser ut.

Det är nästan kusligt tomt i Karlstads gamla stadshus. De långa korridorerna ekar tomma och lysrören blinkar förskräckt när de tänds för första gången sedan Karlstads kommun flyttade sin verksamhet till nya lokaler sommaren 2015.

Fyra månader efter flytten, i november, sålde kommunen fastigheten till ett bolag kopplat till IT-bolaget Zynapp. Men trots att det har gått över ett år sedan försäljningen klubbades igenom står Stadshuset nästintill tomt.

Karlstad Stadshus sålt

Läs mer: Omdebatterad affär

– Sådana här processer tar tid. Från tankarna på att göra Stadshuset från vår sida, till dialoger till att man skickar in, till att det blir en detaljerad plan, det bedömer vi har gått relativt snabbt. Vi hade inte bedömt att det skulle gå snabbare än så här, säger bolagets vd Tomas Olsson.

Ansökan om ny detaljplan gjordes i januari 2016, och den behandlas just nu av kommunen.

I väntan på det arbetar Zynapp med att utveckla sin produkt i tillfälliga lokaler på Innovation park på Kronoparken i Karlstad. Produkten är en app till smarta telefoner som ska förändra vårt sätt att ta del av digital information.

– Vi samlar information från dina appar och sedan lägger vi på en logik på det som gör det lättare för dig som användare att hantera informationen, säger Tomas Olsson.

Styrka från olika branscher

Målet är att först lansera appen i Sverige under första halvan av 2017, och sedan förhoppningsvis fortsätta lanseringen utomlands.

– Ambitionen är hög. Vi ser att det här är en typ av tjänst som kan bli väldigt stor.

På vilket sätt då?

– Det kan bli en global tjänst som kommer från ett land långt norrut som heter Sverige, som så många andra stora globala tjänster. Den har den potentialen.

Vad är det som säger det?

– Den erfarenheten vi besitter, och det vi har varit med om i bolaget. Vi är ganska seniora och kommer från olika delar av industrier och varit med och startat bolag och sett tillväxter och vet hur det funderar.  Så det är den samlade bedömningen.

”Vi vill vara en hub”

Och målsättningen är att verksamheten ska flytta in i Karlstads gamla stadshus så snart som möjligt.

– Vi vill göra en mötesplats för Karlstad, för techbolag. Vi vill vara en hub för att få en bra dialog och för att få igång den kreativa miljön. Det kommer också att bli bostäder, kontor och restauranger som ska byggas så att det blir en attraktiv del i gamla Karlstad, säger vd:n Tomas Olsson.

Hur stor andel av fastigheten kommer att vara bostäder?

– Det kan jag inte säga idag, för beslutet är inte taget än. Vi förväntar oss ett beslut under februari och då kommer det också att bli publikt. Vi kommer att vara med i den processen så att informationen kommer ut på ett bra sätt och alla förstår hur det ska se ut.

Men kan du säga någonting om antalet bostäder? Är det hälften eller en bostad, eller hur ser det ut?

– Nej, jag kan inte säga något procenttal, men jag kan säga att den absoluta majoriteten inte kommer att vara kontor. Absolut inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlstad Stadshus sålt

Mer i ämnet