Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johanna Rastad, vd för Platea AB berättar mer om återinvesteringarna. Foto: SVT

Plateas vd lovar att återinvestera i Hagfors – men säger inga summor

Publicerad

HVB-företaget Platea tog under tre års tid ut 33 miljoner kronor i vinster ur sin verksamhet i Hagfors. Det är närapå en fjärdedel av vad HVB-verksamheten omsatte under perioden. Men nu lovar vd:n återinvesteringar – dock utan att nämna hur mycket av vinstpengarna som kommer att återinvesteras.

Johanna Rastad är vd för det privata vårdföretaget Platea AB som bedriver vård och behandling av barn och familjer i två HVB-hem i Hagfors. Det är en verksamhet som har genererat stora vinster. Under den period vi granskat, åren 2017-2019, tog bolaget ut 33 miljoner kronor i vinst. pengarna gick vidare till ägaren, vårdkoncernen Humana.

– I det här fallet har vi en verksamhet som ger ett resultat som vi återinvesterar i våra verksamheter på olika sätt genom att bygga upp verksamheter liknande denna för att kunna möta ett samhälleligt behov, säger Plateas vd Johanna Rastad om vinstuttaget.

Men nu lovar hon alltså att koncernen ska återinvestera i Plateas verksamhet i Hagfors. I klippet ovan lovar hon miljoner – dock utan att precisera hur många.

Värmlands kommuner har ett gemensamt avtal med sammantaget 113 olika HVB-hem runt om i Sverige och prisbilden varierar stort. Den minst krävande vården enligt socialtjänstlagen är som billigast på Global omsorg Sverige AB som  tar 1 894 kronor per dygn för heldygnsvård medan de dyraste akutplaceringarna kostar 9 199 kronor per dygn hos Adventum vård AB Sonrisagården. 

På såväl Mölnbacka ungdomshem AB som Platea AB varierar priserna mellan 4 274 kronor som lägst och 4 870 kronor som högst per dygn. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar HVB-hem

Mer i ämnet