Victor Ejdsell jublandes i Bik-tröjan – nu är han klar för HV71. Foto: TT

Värmländska poängkungen ser framåt

Uppdaterad
Publicerad

Han är med sina 195 centimeter en av SHL:s längsta spelare – men Victor Ejdsell, 22, vill fortfarande växa till sig på flera sätt.

Ett var att välja spel i mästarlaget HV71 efter succésäsongen i hockeyallsvenskan.

– Jag ville ut från de värmländska skogarna. Det var något som kittlade lite extra.

Den långe centern – bara Färjestads Johan Ryno klår honom, med en centimeter – hade en makalös fjolårssäsong i Bik Karlskoga.

Han öste in 57 poäng (25 mål och 32 assist), vann den allsvenska poängligan, debuterade i Tre Kronor och skrev treårskontrakt med förra säsongens finallag i NHL, Nashville.

Det första kontraktsåret lånas han ut till HV71.

En utmaning

Efter ett helt hockeyliv i Värmland, bortsett från en utlåning till Timrå för två år sedan, har han valt att lämna sina hemtrakter.

– Jag har ju bott själv i många år, men det är ändå lite annorlunda att inte ha en timme hem. Så det är en jätteutmaning och pirr i magen över allt nytt, berättar Ejdsell från Hagfors.

Men sig på Smålandsäventyret har han sambon Alva.

TT: Vad lockade med HV71?

– De har ett spel här som jag tror kommer att utvecklas väldigt bra. Samtidigt har jag haft en dialog med Johan Hult och Johan Davidsson (sportcheferna) om hur jag ska kunna utvecklas och det har känts bra hela vägen. Eftersom jag har skrivit på ett NHL-kontrakt har jag ju som mål att en dag få chansen där borta. Jag vill bli en mogen center med ett bra tvåvägsspel. Det är mitt stora mål.

Andra försöket

Ejdsell är en av de mest spännande nya spelarna i SHL den här säsongen. Men faktum är att han provat på SHL tidigare, utan att lyckas. Han gjorde 21 matcher med Färjestad 2014–16.

– Alla spelare är bättre på allt här och du har mycket mindre tid än i allsvenskan. Så det gäller att utveckla snabbheten både i ben och huvud, säger han.

I fjol hade han satt upp som mål att göra 25 poäng i Bik Karlskoga. Det blev 25...mål. Poängmässigt mer än dubblerade han sin målsättning.

– Jag har inte satt upp något mål med poäng, utan det är att utvecklas hela tiden. Det är något som jag jobbar på varje dag.

TT: Landslaget?

– Det är klart att det alltid är något man drömmer om, men det är tufft och många bra spelare i Sverige och utomlands. Men med hårt jobb så kanske...

Ejdsell kommer till en åderlåten mästarklubb. HV71 har tappat tolv spelare efter SM-guldet och försäsongen har varit motig resultatmässig med många förluster.

– Det gäller att ha tålamod. Vi har en rejäl utmaning framför oss, det är extra gott för de andra lagen att knäppa dit oss. Det gäller att lägga allt från fjolåret bakom oss och se möjligheterna. Vi har som mål att komma topp fyra och det är en bra start. Man vinner inte guld bara för att man vill, utan det är hårt jobb.

Fakta

Mästare – men sedan då?

Så här har det gått för de senaste regerande mästarlagen i SHL säsongen efter SM-guldvinst:

2016/17, regerande mästare: Frölunda. Trea i grundserien, ut i SM-semifinal.

2015/16: Växjö, sexa, ut i semifinal.

2014/15: Skellefteå, etta, förlust i final.

2013/14: Skellefteå, etta, guld.

2012/13: Brynäs, åtta, ut i kvartsfinal.

Fler som tagit steget upp

Elias Pettersson, 18 år, forward, Växjö.

JVM-forwarden öste in poäng – 41 (19+22) på 43 matcher – i Timrå förra säsongen i par med Jonathan Dahlén som flyttat till Vancouver. Där är det tänkt att Pettersson ska hamna också, han draftades av den kanadensiska västkustklubben som femte val i första rundan i somras.

Fredrik Karlström, 19, f, Linköping.

Också JVM-spelare i fjol och har, precis som Elias Pettersson, åldern inne för att vara med i år också. Ingen utpräglad poängmaskin, men tillhörde AIK:s bästa forwards förra säsongen med 24 poäng på 45 matcher. Draftad av Dallas.

Carl Persson, 22, f, Karlskrona.

Lagkamrat med Victor Ejdsell i Karlskoga i fjol och blev näst bäste målskytt i hockeyallsvenskan med 26 mål. Lyckas han i SHL kan det bli bingo för ett Karlskrona som tippas i botten av tabellen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.