Foto: SVT

Pokerkapning i rätten

Uppdaterad
Publicerad

De åtalade i pokerhärvan nekar till stora delar av de brott de står åtalade för. Det stod klart när rättegången inleddes idag.

Under fler års tid har de åtalade, enligt åklagaren kommit över inloggningsuppgifter till ett stort antal konton på flera av de större pokersidorna på internet. Under dagens inledande förhandling nekade de åtalade till stora delar av de påstådda brotten men erkände vissa brottsliga handlingar:

– Min klient erkänner att han har använt spel på ett olagligt sätt och genom det spelat begått bedrägerier och tillgodogjort sig pengar, säger Carl-Johan Malmberg, försvarsadvokat till en av de tio åtalade.

Enligt åklagaren har de åtalade genom kapade uppgifter kommit över andra personers pengar som man sedan själva satsat i spel eller fört över till sina egna konton. Enligt åtalet har man kommit över 2,4 miljoner kronor. De står nu åtalade för grovt bedrägeri och datainttrång samt för medhjälp. Åklagaren menar att brotten har planerats och genomförts av samtliga gärningsmän.

– Jag menar att det finns väldigt mycket bevisning för de att de systematiskt har arbetat tillsammans för att genomföra de här bedrägerirna under väldigt lång tid, säger kammaråklagare Henrik Lundh.

Men försvaret håller inte med om den uppfattningen. Samtliga försvarare menar att deras klienter har agerat självständigt och inte tillsammans med de andra åtalade.

– Min klient har i vissa fall agerat tillsammans med en annan person. Men i övrigt har man inte suttit och planerat och genomfört brott tillsammans, säger försvarsadvokat Carl-Johan Malmlberg.

Med en förundersökning på 4000 sidor och flera hundra drabbade är det här det största bedrägeiåtalet i sitt slag vid Värmlands Tingsrätt.

– Straffskalan för grovt bedrägeri ligger mellan sex månader och sex år och de har gjort väldigt många bedrägerier så jag menar att de måste hamna en bit upp i straffskalan, säger kammaråklagare Henrik Lundh.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.