Foto: Bengt Andersson

Polis inför rätta för dödsolycka i trafiken

Publicerad

Rättegång hölls i dag mot en värmländsk polisman som står åtalad för vållande till annans död efter en trafikolycka i Arvika förra sommaren. Enligt mannens advokat ska han ha förlorat medvetandet vid olyckstillfället.

Det var under förra sommaren som polismannen frontalkrockade med en mötande bil på riksväg 61 i i höjd med Myråsen i Arvika. Polismannens bil – som var en civil polisbil – kom över på fel sida vägen och mannen i den mötande bilen dog.

Polismannen ska inte ha varit ute på något polisiärt uppdrag och enligt åtalet körde han åtta kilometer i timmen över hastighetsgränsen vid kollissionen.

Polismannen står åtalad för vållande till annans död och i dag hölls rättegången i Värmlands tingsrätt.

– Min klients uppfattning är att han över huvud taget inte vet vad som har hänt med honom. Han har förlorat medvetande på ett eller annat sätt, säger polismannens försvarsadvokat Anders Olsson efter rättegången.

”Tragiskt”

Försvaret menar att åtalet ska ogillas av tingsrätten, alltså att polismannen ska frias.

Åklagaren, Anders Jakobsson, yrkade på att han ska fällas, men att påföljden ska bestämmas till villkorlig dom och dagsböter.

– Det är praxis för den här typen av brott, säger åklagaren och fortsätter:

– Det är tragiskt i vart fall.

Dom meddelas den 3 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer