Den 24 augusti 2018 besökte Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson Karlstad på sin valturné. Foto: SVT

Polis ingrep felaktigt mot journalist vid SD-möte i Karlstad

Publicerad

Det var fel av en polisman i Karlstad att i augusti uppmana en frilansfotograf att ”lägga ner” kameran vid ett torgmöte, där Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson talade. Det har Polismyndighetens rättsenhet kommit fram till i ett yttrande till JO.

Frilansjournalisten stod utanför avspärrningarna på Soltorget i Karlstad och filmade i samband med att partiledaren Åkesson avslutade sitt tal. Då tillkallade en partifunktionär en polisman, då han trodde att journalisten direktsände partiledarens tal och på något sätt störde partiets tekniska utrustning. Funktionären uppgav att han kände sig ofredad av journalisten.

Direktsände inte

Frilansjournalisten hade ingen utrustning som kunde direktsända, vilket han förklarade för polismannen. Polismannen sa då att filmningen störde deras samtal och bad fotografen ”lägga ner”. En annan polisman hotade senare frilansjournalisten med avvisning om han inte slutade spela in partifuktionären.

”Annars blir du avvisad”

Polismannen sa: ”jag säger inte en gång till, filma inte mer nu då, respektera det, nej, nej, jag säger till dig nu, filma inte mer, annars så blir du avvisad, har du förstått vad jag säger?”. Frilansfotografen valde då att stoppa inspelningen och lämna platsen.

Ingen rättslig grund

Frilansjournalisten anmälde polismannen till JO efter torgmötet den 24 augusti. Polismyndigheten medger nu i ett yttrande till JO att polismannen agerade fel. Det finns ingen rättslig grund för att ingripa mot frilansjournalisten som filmade vid torgmötet. Polismannen gjorde därmed fel som uppmanade fotografen att sluta filma och hota honom med avvisning.

Åkesson (SD) talade i Karlstad 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer