”Fruktansvärt oansvarigt”, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i Region Bergslagen, om sabotaget i Torsby. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Lars Hedelin/Polisen

Polisbil saboterades i Torsby

Uppdaterad
Publicerad

Det var stökigt på Gamla Torget i Torsby under natten, och när polispatrullen som var på plats kom tillbaka till sin polisbil visade det sig att någon hade saboterat ett däck.

– Det är jävligt allvarligt att göra det, så fruktansvärt oansvarigt, säger Lars Hedelin, presstalesperson för polisen i Region Bergslagen.

Det var ett antal ordningsböter som delades ut på Gamla Torget i Torsby under natten. Bland annat för brott mot alkohollagen och otillåten fordonstrafik. Det var stökigt och under tiden som polispatrullen var iväg från bilen var det någon som gjorde den obrukbar genom åverkan.

– Det är ett uttryckningsfordon som måste kunna åka iväg om det inträffar ett livshotande ärende, säger Lars Hedelin.

Skarpare lagstiftning mot blåljussabotage

Den första januari i år skärptes lagstiftningen för sabotage mot blåljusverksamhet, och nu finns fängelse i straffskalan. Men ingen är gripen misstänkt för sabotaget mot polisbilen i Torsby i natt, berättar Lars Hedelin.

– Nej, det var jättemycket folk där och patrullen såg inte vem det var som gjorde det.

Hårdare straff för sabotage mot blåljuspersonal

Från och med den 1 januari 2020 gäller en ny lag som skärper straffet för sabotage mot blåljusverksamhet.

Det kan exempelvis handla om att angripa eller störa polis, räddningstjänst eller ambulanspersonal, samt hindra utryckningsverksamhet eller brottsbekämpande verksamhet. Den som gör detta kan dömas till fängelse, högst 4 år.

Källa: polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.