Se polisens råd till bönderna Foto: TT

Polisen varnar bönderna: Ligor stjäl kemikalier

Publicerad

Den senaste tiden har flera lantbrukare i polisregion Bergslagen drabbats av inbrott där tjuvarna kommit över växtskyddsmedel till ett värde av flera miljoner kronor. Nu uppmanas bönder att se över säkerheten kring förvaringen av medlet för att försvåra och förhindra stölder.

– De säljer sannolikt medlet utomlands, i Sverige är det för hård kontroll på det. Det är stora värden och förhållandevis låga straff, säger Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisregion Bergslagen.

Växtskyddsmedlet används bland annat för att skydda skörd mot angrepp från insekter och ogräs. Kemikalierna levereras ofta i dunkar till ett värde av flera hundra tusen kronor.

– Nu har man noterat en våg av stölder. Det är få verksamheter som har så svårt att skydda sig som lantbruk då ekonomibyggnader är lätta att gå in i.

Hittills har det skett fem inbrott i region Bergslagen men det har även inträffat i närliggande regioner.

– Det är det bra om var och en frågar sig vad man kan göra för att försvåra för dessa yrkesverksamma, säger Stefan Wickberg.

· Sätt upp belysning som gör det svårt att närma sig fastigheten nattetid utan att bli upptäckt.

· Var vaksam på personer och fordon som normalt inte hör hemma i omgivningen, notera och fotografera gärna registreringsnummer, fabrikat och modell.

· I samband med beställning av växtskyddsmedel är det bra att inte ta hem mer än vad som går åt.

· Var noga med att, i samband med leveranser, låsa in godset direkt istället för att låta det stå kvar utomhus.

· Försök, om möjligt, att inrätta kemikalieförvaringen i en ekonomibyggnad/container som man kan se från bostadshuset istället för att utnyttja en lokal belägen ensligt utan insyn. Detta gäller även uppställningsplats för traktorer och dieseltankar.

· Se över lås, larm och kameror på byggnader som innehåller attraktivt gods.

· Viktigt är också att tipsa polisen om eventuella iakttagelser som kan hänföras till brottslig aktivitet. Ring hellre en gång för mycket än en gång för lite.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer