Polisförbundet: ”Borde haft en bättre beredskap”

Uppdaterad
Publicerad

Polisförbundets nationella huvudskyddsombud tycker att polisregion Bergslagen borde varit bättre förberedda inför Rasmus Paludans planerade koranbränningar. Men, kommenderingschefen står fast vid att man gjorde en korrekt bedömning utifrån den information som då fanns tillgänglig.

Ta del av kritiken från Polisförbundets Patrik Danielsson och hör kommenderingschefens, Patrik Karlssons, svar i  videon.

Över hundra poliser skadades under upploppen som skedde i flera städer under förra veckan i samband med att högerextremisten Rasmus Paludan hade fått tillstånd att hålla manifestationer.

Nu riktar Polisförbundets nationella huvudskyddsombud, Patrik Karlsson, kritik mot att man inte hade fler poliser på plats från början och att skyddsutrustningen inte var ändamålsenlig.

Tiotal skadade i Örebro

I Örebro, där demonstrationerna drog igång efter att det redan varit upplopp i Linköping och Norrköping, blev ett tiotal poliser skadade så att de fick åka till sjukhus.

– Vi har bedömt resurs efter det underrättelseläge vi hade och sen visade det sig att vi möttes av något helt annat, som vi inte kunde förutsäga, säger Patrik Karlsson som var kommenderingschef under insatsen i Örebro. Han menar att de fick den bemanning de efterfrågade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.