22-åring misstänks ha orsakat nio dödsfall. Foto: TT

Polisinsats mot fentanylköpare

Uppdaterad
Publicerad

En Motalabo som sålt fentanyl på nätet misstänks ha orsakat nio personers död. På mannens kundlista hittade polisen flera köpare i Värmland.

– Några har erkänt att de köpt fentanyl, säger polisen Peter Hjalmarsson.

Vid en insats i början av februari sökte Karlstadspolisen upp och varnade flera personer som man befarade hade köpt fentanyl på nätet. Detta efter att Nationella operativa avdelning, NOA slagit larm om flera dödsfall där offren köpt fentanyl på en webbsida knuten till en 22-årig Motalabo. 22-åringen sitter häktad för narkotikabrott sedan i december.

– Vi gjorde hembesök på sex platser här i Karlstadstrakten och några erkände öppet att de hade köpt, säger Peter Hjalmarsson, gruppchef vid polisens ingripandeverksamhet i Karlstad.

Fentanyl orsakade ett hundratal dödsfall 2017

Fentanyl orsakade runt hundra dödsfall förra året och gick därmed om heroin som en av de dödligaste drogerna. Minst nio dödsfall i höstas misstänks vara knutna till den 22-årige Motalabon. Det var med hjälp av hans kundlista med 345 namn som köpare i Värmland kunde spåras och varnas.

Enligt polisens Nationella operativa avdelning , NOA finns inget dödsfall kopplat till Motalaärendet i Värmland. Men, drogen som i grunden är ett smärtstillande medel, är väldigt lätt att överdosera och polisen är mån om att stoppa spridningen. 

– Vi vet inte om det finns ett större missbruk, men det är klart att det används. Det märkte vi bara på den här lilla insatsen där två stycken som säger att de har köpt fentanyl, varav en var djupt nergången i missbruk och levde i missär.

”Det är inte riskfritt att köpa droger på nätet”

Vid de husrannsakningar som gjordes i Karlstadsområdet fann polisen inget fentanyl, däremot togs andra droger i beslag: hasch, dopningspreparat och narkotikaklassade tabletter. Fyra av de sex männen misstänks för narkotikabrott av olika grad och sammantaget är Peter Hjalmarsson nöjd med insatsen.

– Dels för den enskilde. Vi har ju en person som var djupt nergången i ett missbruk som förhoppningsvis får den hjälp han behöver nu och dels så tycker jag det är en viktig signal att det är inte bara är att köpa droger på nätet. Man är inte helt anonym, säger Peter Hjalmarsson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.