Thomas Nyberg, gruppchef LPO Torsby, berättar om behovet av fler poliser. Foto: SVT

Poliskampanj för att få fler till polisskolan

Publicerad

Polisen i Värmland driver en kampanj för att få fler att utbilda sig till polis och sen vilja jobba i länet. Just nu är inriktningen att informera om polisens arbete i yttre tjänst.

1 400 poliser i Region Berslagen där Värmland ingår ska bli fler och då måste fler lockas till polisutbildningen. Därför genomför polisen i Värmland just nu en kampanj för att informera om polisarbetet ute på fältet och försöka rekrytera fler till de polisutbildningar som finns i landet.

– Vi måste bli fler poliser och framförallt måste vi få poliser till dom här lite mindre orterna som är nu, som exempelvis LPO (lokalpolisområde) Torsby, framhåller Thomas Nyberg, gruppchef LPO Torsby.

Svårighet höga krav

Behovet av nya poliser är stort inte minst i Värmland och lokalpolisområde Torsby som omfattar de fyra nordligaste kommunerna i länet. Thomas Nyberg förklarar att mycket handlar om att prata med folk de möter, tala om att de ska söka, ge råd om vilka utbildningar som behövs och prata i skolor.

Polisen behöver totalt över femtusen nya poliser i landet de närmaste fyra åren men det är inte så lätt att fylla utbildningsplatserna.

– Vet inte riktigt om det är just det här svårigheten tror folk när man ska gå polisskolan, söka in, att det är höga krav, allt det här, säger Thomas Nyberg.

Från kock till polis

Thomas Nyberg växlade från kock till klar polis för drygt elva år sen. Drivkraften var att hjälpa folk och vara med där det händer, och det blev verklighet tack vare en distansutbildning.

– Det är väldigt svårt för mig normalt sett med familj och hus att sätta mig på en skola i Stockholm eller Växjö eller var det nu är i Sverige. Men som det var för mig så funkade det riktigt bra. Jag gick distansen i två år och sen så kom jag hit och fick göra aspiranten här i ett halvår och sen så fick jag anställningen här, berättar Thomas Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.