Polisnotor ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Putte i Parken och Arvika hamnfest har överklagat polisens notor för polisbevakningen i samband med förra sommarens festivaler. De anser att hälften av vad polisen begär är nog.

Sommaren är snart här och med den festivaltider. Några av förra sommarens festivaler pågår fortfarande – i domstol. Det är notorna för extra polisbevakning som väckt missnöje.

Polisen får ta betalt av vinstdrivande företag för extra åtgärder vid evenemang. Totalt var det fyra evenemang förra året som polisen tog betalt för. Musikfestivalen Putte i parken, som äger rum i Mariebergsskogen i Karlstad, fick den dyraste polisräkningen. Den uppgick till 202 400 kronor.

– Det är för mycket. 200 000 kronor är mycket pengar. Det är en stor ökning mot vad vi hade förut när festivalen var i Karlskoga. Då var den på 29 000 kronor, säger Niclas Lagerstam som är festivalgeneral för Putte i parken.

Nästa dyrast räkning fick Arvika Hamnfest som ska betala 88 320 kronor. Hamnfesten har 17 500 besökare under tre dagar.

Bland sommarfestivalerna klarade sig Fryksdalsdansen i Sunne billigast undan med en räkning på 14 720 kronor. Fryksdalsdansen är ungefär lika stor som Arvika hamnfest.

Hur kan det bli så stora skillnader?

– Som jag förstår av det underlag som jag får krävs det inte lika mycket ordningshållning på Fryksdalsdanesn som på Arvika hamnfest, säger Jessica Ölvestad, chefsjurist vid Polisen Värmland.

Värmlands i särklass största evenemang, ”Rally Sweden”,  fick den billigaste räkningen där polisen begär 7 360 kronor. Både Putte i Parken och Arvika Hamnfest har överklagat sina räkningar till domstol och vill ha dem halverade.

– Vi tycker det är helt galet, säger Andreas Olsson som ansvarar för Arvika hamnfest.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisnotor för evenemang

Mer i ämnet