Både Per-Samuel Nisser (M) och Linda Larsson (S) pekar på att motståndet mot Muminetableringen minskat något efter att detaljplaneförslaget Foto: SVT

Politikernas planer ligger fast trots Karlstadsbornas motstånd

Uppdaterad
Publicerad

Trots det stora motståndet från Karlstadsborna står de ledande kommunpolitikerna fast vid planerna på en etablering av ett Muminland på Skutberget.

– Vi har en skyldighet för att göra allt vi kan för en bra utveckling för Karlstad, säger moderata kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M).

Nisser (M) säger att det handlar om jobb och om att skapa ett bra besöksmål i kommunen.

– Andra kommuner skulle bara kunna drömma om att få en fråga om en sådan här etablering. Det vore fel av oss om vi inte försöker göra något bra av det, säger han.

Planer på Muminvärld i Karlstad

”Det är vad Karlstad behöver”

Också oppositionens socialdemokratiska kommunalråd, Linda Larsson, vill se ett Muminland vid Skutberget.

Hon säger att SVT:s och NWT:s opinionsundersökning väl stämmer överens med den bild hon själv har av opinionen. Men att många har eller har haft en felaktig bild av vad etableringen av en temapark innebär.

– När etablerare knackar på dörren och vill satsa i Karlstad då är det också vår skyldighet att se vilka möjligheterna är. Vi vet att det är ett älskat område av Karlstadsborna och vi ser på den här sagoparken med ett helhetsperspektiv och det är vad Karlstad behöver, säger hon.

Ett minskat motstånd

Både Per-Samuel Nisser och Linda Larsson pekar på att motståndet mot Muminetableringen minskat något efter att detaljplaneförslaget och visionen för hela Skutberget presenterats. En liten sådan tendens kan också skönjas i opinionsundersökningen, även om Thomas Denk – professor i statskunskap – anser att förändringen inte är stor nog för att man ska kunna prata om något trendbrott.

Visionen är en storsatsning på friluftsområdet intill Muminparken med en ny badvik med sandstrand, bastu och bryggor, nya grillplatser, parkour, utomhuskonst, en höghöjdsbana och en ny servicebyggnad som bland annat ska innehålla en motionscentral. Bland annat.

Löfte om visionen

Både Per-Samuel Nisser och Linda Larsson lovar att visionen ska bli verklighet om Muminetableringen blir av.

– Just nu hänger det här ihop, säger Per-Samuel Nisser.

Är det ett löfte?

– Ja, det är ett löfte att få till det här sedan kan vi inte säga exakt i detalj var varje sten ska ligga och varje stig ska gå, men idag hänger det ihop. Jag är ätt säker på att det går att kombinera på ett bra sätt, säger Per-Samuel Nisser.

– Om det etableras en sagopark ska vi också genomföra visionen, säger Linda Larsson.

Är det ett löfte?

– Ja, det är det med den fakta vi har idag. Det finns alltid länsstyrelsen att beakta som kan ha synpunkter på visionen eller detaljplanen och det råder inte jag över. Men i det jag råder över ska planen och visionen genomföras, säger Linda Larsson.

Kommunen kommer att ha kostnader, kopplade till temaparken, som uppskattas till drygt 17 miljoner för parkering, vatten, avlopp och en cykelbana.

Men någon prislapp för att förverkliga visionen finns inte idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet