Porträttet av Selma Lagerlöf kommer att beskriva hennes liv och tid. I klippet hör du Selma själv läsa. Foto: SVT

Porträtt av Selma Lagerlöf i SVT

Uppdaterad
Publicerad

SVT presenterar en flerårig storsatsning på program som ska skapa tv-minnen – både för dagens och för framtidens tittare.

Fyra av programprojekten presenteras idag: En nyinspelning av Astrid Lindgrens ”Vi på Saltkråkan”, den största historiesatsningen någonsin samt porträtt på Selma Lagerlöf och Evert Taube är de första programmen inom ramen för Sveriges minne.

– Det är påkostade klassiker med lång livslängd som ska sändas i tv och finnas tillgängliga på SVT Play även för kommande generationer, säger Hanna Stjärne, vd SVT.

Porträttet av värmländska Selma Lagerlöf kommer att beskriva hennes liv och tid.

Dokumentären, som är i två delar och gjord av Kristina Lindström och Ulrika Nulty. kommer att sändas i SVT julhelgen år 2022.

Om Selma

Selma Lagerlöf är en av Sveriges mest lästa och älskade författare och hennes verk har nått läsare långt utanför landets gränser. År 1909 fick hon som första kvinna Nobelpriset i litteratur. Selma föddes på Mårbacka i Sunne kommun år 1858 och dog på gården 1940.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.