Premiär för ”Parade”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag är det Sverigepremiär på Parade på Wermland opera i Karlstad.

Parade utspelar sig i Atlanta i den amerikanska södern 1913.  Ett brutalt mord på en 13-årig flicka utlöser en häxjakt på den judiske fabriksföreståndare som utpekas som skyldig. Musikalen bygger på en verklig historia, och är en berättelse om rättsröta och antisemitism.

– Den handlar om främlingsfientlighet, säger Jenny Norén, som spelar den kvinnliga huvudrollen Lucille Frank. Lucille är gift med Leo som är den som utpekas för mordet.

– Musikalen handlar om rädsla överlag, fortsätter hon. Och hetsen att vilja hitta en syndabock.

Högaktuellt tema

Lucille är en av få som tror på Leos oskuld.  I ett av musikalens huvudnummer sjunger hon ut sin ilska mot dem som är snabba att döma utan att ha några egentliga bevis.

– De känner inte den här mannen. Ändå hänger de ut honom som en syndabock, säger Jenny Norén.

– Hela låten handlar om hur man kan döma någon utan att känna honom och ta reda på fakta.

Parade hade premiär på Broadway 1998 och vann flera priser. Trots att händelserna utspelar sig för mer än 100 år sedan är musikalen högaktuell enligt regissören Markus Virta.

– Främlingsfientligheten och det politiska läge vi har nu, allt det är så starkt i samhället idag, så det är otroligt dagsaktuellt, säger han.

Så den som går och ser det här kommer att  känna igen sig?

– Tyvärr ja.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.