”Vi har inte något mandat att sitta kvar”

Publicerad

Centerpartiet förklarade under en presskonferens på måndagen varför man väljer att lämna de politiska posterna i kommunen.

Under måndagseftermiddagen hölls en presskonferens där Centerpartiet i Årjäng förklarade att de lämnade samtliga ordförande- och viceordförandeposter inom kommunen.

De lämnar sina poster är kommunstyrelsens ordförande Katarina Johannesson, kommunfulläktiges ordförande Kent Norman, Bengt-Olof Lorenzon, ordförande i Bygg- och miljönämnden, Roland Kylén, ordförande valberedningen, Erik Ulriksson, ordförande valnämnden och Marita Arvidsson, vice ordförande stöd- och omsorgsnämnden. Sedan tidigare har även Annika Holmstrand, orförande barn- och utbildningsnämnden, lämnat sin post.

–Vi har inte något mandat att sitta kvar som ordförande, säger Katarina Johannesson, avgående kommunalråd under presskonferensen.

”Väldigt tråkig situation för kommunen”

Under presskonferensen hänvisar de deltagande till den nya majoriteten i kommunen som grundproblemet till den nu uppkomna situationen.

– På grund av det minoritetsstyre som vi har fått, kan vi inte arbeta konstruktivt och driva arbetet framåt. Alla kommer att sitta kvar som ledamöter, och där fortsätter vi att driva vår politik, säger kommunstyrelsens före detta ordförande Katarina Johannesson (C).

Partiet meddelar att de lämnar samtliga ordförande- och vice ordförandeposter i kommunen. Något Centern tagit ett enhälligt belut om.

– Vi måste få en nivå på politiken som är saklig och respektabel, säger Katarina Johanesson (C).

Även Anniika Holmstrand, före detta ordförande i Barn- och utbildningssnämnden som lämnade sin post förra veckan närvarar vid presskonferensen. Och skolfrågan är något man återkommer till.

– Det har varit en otroligt och väldigt tråkig situation för hela kommunen. Det är olyckligt att det blev så här i skolfrågan och att andra värderingar än verksamhetens bästa har kommit in i debatten, säger Katarina Johannesson, avgånde kommunalråd.

Hur Årjäng nu ska styras finns det idag inga konkreta svar på.

– Tills vidare är det nog vice orförande som träder in, säger Katarina Johannesson. Det är valberedningens uppdrag att titta på nu, säger hon.

”Årjäng behöver inte detta”

Värmlandsnytt har varit i kontakt med Gunilla Svantorp (S) , vice ordförande i Årjängs kommunfullmäktige.

– Det är synd. Årjäng behöver inte detta, säger Gunilla Svantorp (S).

Gunilla Svantorp befinner sig just nu i Oslo men har följt den politiska händelseutvecklingen i Årjäng under dagen. Och även om hon tycker att det är allvarligt att Centerpartiet lämnar alla sina presidieposter så förstår hon att så sker.

– Det är svårt att styra i minoritet. Det bygger på goda kontakter med dem man vill styra med. Läget var allvarligt redan innan när Centern försökte styra i minoritet utan att förankra sin politik.

Socialdemokraterna är i dag Årjängs största parti med 15 mandat av 41 i kommunfullmäktige, något som Gunilla Svantorp menar ger dem ett extra ansvar i den situation som nu uppkommit.

– Hade det här skett i Riksdagen så hade talmannen vänt sig till det största partiet och förhört sig om hur de ser på saken, säger hon.

”Egentligen inte förvånad”

Lars Gustafsson (FP) ledamot i kommunstyrelsen som förra veckan krävde Annika Holmstrands (C) avgång menar att beskedet inte var helt oväntat.

– Visst är jag lite överraskad, men jag är egentligen inte förvånad. Vi har tidigare uttryckt att vi vill ha en förändring och vi välkomnar dagens besked, säger Lars Gustafsson.

Han menar också att alla partier i kommunen nu måste sätta sig ned och diskutera kommunens politiska framtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer