Både unga och gamla samlades under regnbågsfestivalen. Foto: Viktor Kotjerba

Privatpersoner sponsrade Pride

Uppdaterad
Publicerad

I Säffle samlades 1 500 personer under lördagen för att delta i vad som skulle visa sig bli Värmlands hittills största Prideparad. Stödet från omgivningen var stort.

– Det var helt fantastisk och alla var verkligen jätteglada! Vi beräknar att det var ungefär 1 500 personer som deltog, säger Viktor Kotjerba som är en av arrangörerna.

”Kan de så kan vi”

Pridefestivalen anordnades i år för första gången någonsin i Säffle, och det var en lokal kulturförening, Promoterna, som kom med initiativet. Idén uppstod efter den tv-sända QX-galan, där det lyftes fram att en liten ort med endast 2 000 invånare hade arrangerat en Prideparad. ”Kan de så kan vi” gick tankarna, och resultatet blev minst sagt lyckat.

Pride Värmland

– Anledningen till att det är viktigt att ha en prideparad i en liten ort, menar Kotjerba, är att det kan finnas mycket fördomar, och det kan vara svårt att veta vart man ska vända sig.

Åldersspannet var stort under paraden och Viktor uppskattar att den yngsta säkerligen var under ett år, och den äldsta runt 80 år. Paraden startade i Ladugårdparken och avslutades i Kanalparken i Säffle. Utöver den annordnades en festaval med sång, musik, dans och tal. Bland annat höll kommunalrådet tal.

Skänkte pengar

– Alla har varit väldigt entusiastiska och stöttande i det här, både kommunen och affärer. Vi har även sponsrats av privatpersoner via ett privat swishkonto.

Har privatpersoner skänkt mycket pengar?

– Någon skänkte 1 000 kronor. Det tycker jag är ganska mycket för en privatperson, avslutar Viktor Kotjerba.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pride Värmland

Mer i ämnet