Just nu finns det beställningslistor ute i Ransbysätter där byborna kan teckna sig för leveranser av en lång rad ekologiskt odlade grönsaker under växtsäsongen. Det blir också möjligt att köpa kultingar som bonden föder upp och sedan levererar fläskkött till uppgjort pris.
Nu i starten är det två gårdar i Ransbysätter som ska stå för produktionen – Bisser Stoyanov och initiativtagaren Debby Lyons i en by med 32 hushåll .
– Det blir bättre för mig för jag kan planera hela året så jag kan odla rätt frön och det blir bättre för byn, förklarar Debby Lyons.
Hoppas bli självförsörjande
Bisser Stoyanov har ganska stora förhoppningar på satsningen i byn med närodlad ekologisk mat.
– Vi hoppas kunna vara självförsörjande här och leva lite grann som man gjorde förr i tiden, säger han.
Bönderna får en garanterad marknad och delar risken med byborna som får närproducerade produkter – en företeelse som utomlands kallas Community Supported Agriculture, CSA.
Lennart Svahn i Ransbysätters utvecklingsgrupp tror det här är en företeelse som kommer att sprida sig.
– Jag tror att vi är inne i en trend globalt att vi vill veta mer om den mat vi äter, menar Lennart Svahn.
Förhoppningen är att hela byn ska bli självförsörjande så småningom.
Nu är satsningen bara i startgroparna men Bisser Stoyanov tycker att intresset redan är förvånansvärt stort.