Lantmännen tror att den värmländska skörden kommer bli normalstor i år – om vädret framöver blir gynnsamt. Foto: TT arkiv

Prognosen: Skörden blir normalstor i Värmland

Uppdaterad
Publicerad
Den värmländska skörden tros bli normalstor, trots den regniga vintern och försommartorkan. Det spår Lantmännen i sin skördeprognos för 2020. Allt hänger dock på hur vädret blir de kommande veckorna.

Värmland tillhör region Väst hos Lantmännen och i hela regionen kunde höstsådden genomföras enligt plan. Den varma vintern var dessutom gynnsam för grödorna, men sedan kom regnet i januari och februari och frestade på sådden. Våren kom dock tidigt och vårbruket kunde starta tidigare än normalt – men så uteblev regnet i april, maj och juni. I maj vände det och blev kallare igen och nu tycks det som att skörden trots en svajig vinter och vår kan bli helt okej.

– Vädret de närmsta veckorna blir avgörande för skörderesultatet. En temperatur runt 20-gradersstrecket och lagom med regn fram till skörden drar igång i månadsskiftet juli-augusti är önskvärt. Därefter vill vi ha torrt och soligt väder så att skörden kan bärgas under bra förhållanden. Får vi det, ser vi ut att gå emot en skörd som ligger i nivå med femårssnittet, säger Bengt Karlsson, regionchef för region Väst på Lantmännen, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer