Karlstads universitet Foto: SVT

Psykisk ohälsa ökar bland Karlstads studenter

Publicerad

Folkhälsomyndigheten har slagit larm om att studenter mår allt sämre i Sverige och på Karlstads universitet är man medvetna om problemen.

– Vi är medvetna om att den psykiska ohälsan har ökat, men exakt hur statistiken ser ut för oss vet jag inte, säger Johan Sterte, rektor på Karlstads universitet.

Enligt den nya rapporten som SVT rapporterade om under lördagen känner många studenter vid högskolor och universitet av ängsla, oro eller ångest.

För många studenter handlar det om en stor omställning när när de börjar plugga. De kanske flyttar hemifrån och lämnar därmed en trygg miljö bakom sig.

– Det handlar om att få de att känna sig trygga i miljön. Vi har en bra studenthälsa på universitetet som arbetar med de här frågorna, säger Johan Sterte.

Psykologmottagning

Som en del av utbildningen på psykologprogrammet har Karlstads universitet öppnat en psykologmottagning på campus. Det är studenter som är i slutet av sin utbildning till psykologer som arbetar där under professionell handling.

Mottagningen tar emot både studenter och personal vid universitetet, men även allmänheten är välkommen med mindre behov.

– Sedan i fredags har vi vår psykologmottagning och den kan ju kanske göra det lite lättare för folk att söka hjälp, säger Johan Sterte.

Större ansvar

Studentkåren tycker att ni på universiteten borde ta större ansvar i frågan, vad säger du om det?

– Det vill jag diskutera med studentkåren, det är möjligt att vi kan göra mer. Vi är öppna att diskutera med dem, säger Johan Sterte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.