Försäkringskassan Foto: Christine Olsson/TT

Psykisk ohälsa ökar

Uppdaterad
Publicerad

Sjukskrivningarna på grund av psykiatriska diagnoser mer än fördubblade i Värmland.

Nya siffror från Försäkringskassan visar att mellan 2011och 2106 har antalet sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa ökat med 159 procent. Tillsammans med Gävleborg är det den högsta ökningen i landet. Av alla sjukskrivningar 2016 är närmare hälften eller 48 procent relaterade till psykiska sjukdomar i Värmland.  

– Det finns stora skillnader i sjukskrivningsmönster mellan regioner och län för just psykiatriska diagnoser. Det finns ett utrymme att göra mer lika, bli mer förutsägbar, och på så sätt förbättra förutsättningarna för återgång i arbete. Här vilar ett stort ansvar på hälso- och sjukvården i alla delar av landet, säger Lars-Åke Brattlund, chef för sjukförsäkringen på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.  

Det är inte bara stora skillnader mellan olika delar av landet.  kvinnor är överrepresenterade i statistiken. Av de sjukskrivna kvinnorna 2016 hade 53 procent en psykiatrisk diagnos, att jämföra med motsvarande siffra för män som var 38 procent i Värmland. 

– Vi vet att det är kvinnor i kontaktyrken hos offentliga arbetsgivare som har högst sjukfrånvaro. Arbetsgivarna är de som kan anpassa arbetsplatserna för att förebygga sjukfrånvaro och underlätta återgången i arbete, säger Lars-Åke Brattlund.

2016 var totalt 5626 personer sjukskrivna i Värmland.

Fakta: Andel sjukskrivna i psykiatriska diagnoser 2016 (procent)

Stockholm 44 

Uppsala 40 

Södermanland 43 

Östergötland 39 

Jönköping 46 

Kronoberg 44 

Kalmar 47 

Gotland 40 

Blekinge 45 

Skåne 45 

Halland 45 

Västra Götaland 49 

Värmland 48 

Örebro 46 

Västmanland 45 

Dalarna 51 

Gävleborg 44 

Västernorrland 43 

Jämtland 42 

Västerbotten 44 

Norrbotten 38 

Riket 45 

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.