Utbildningen för att avstyra självmord fortsätter Foto: SVT

Räddningstjänsten får fler larm om självmord

Uppdaterad
Publicerad

I Karlstadregionen har räddningspersonalen utbildats för att kunna förhindra självmord när de åker ut på larm. Men att antalet självmord gått ner senaste tiden är inget man märker av på räddningstjänsten.
– Vi har redan i år åkt på nästan dubbelt så många självmordslarm som under hela förra året, berättar brandmästare Jan Thor.

Alla inom Räddningstjänstförbundet i Karlstadregionen, med personal i totalt sex kommuner, fick under förra året en utbildning för att försöka förhindra den som vill ta sitt liv. En utbildning som Jan Thor, utbildare och brandmästare, menar har gett räddningspersonalen råg i ryggen vid dessa svåra möten.

– Det har gett effekt på personalen, de känner sig tryggare när de möter en självmordbenägen person. Och i slutänden, för den drabbade, så blir den bättre hjälpt av att personalen är utbildad.

Betydligt fler larm

I statistik som Landstinget presenterade i dag visar det sig att antalet säkra självmord minskade förra året jämfört med år 2015.

– Det är jättebra. Men det är inget som vi har märkt av. Vi har redan i år åkt på nästan dubbelt så många självmordslarm som under hela förra året. Så för oss är det en stor ökning av antalet larm, berättar Jan Thor.

LÄS MER: Färre självmord i fjol – men fortfarande för många

Vidareutbildning väntar

Exakt vad det beror på vet inte Thor men han säger att det pratas och skrivs mer om ämnet, vilket kanske kan påverka.

– Kanske är det så att allmänheten är mer uppmärksam på detta och ringer om man ser någon som mår dåligt, säger han.

För räddningspersonalen i Thors område väntar nu en påbyggnadsutbildning i ämnet.

– Vi kör på, det blir lite repetition och en del nytt.

Fotnot: Hit kan du vända dig om du har självmordstankar (extern länk)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer