De olika klimatmålen lyste upp rådhuset i Karlstad på torsdagskvällen. Foto: Karlstads kommun

Rådhuset i Karlstad blev bioduk – lystes upp av globala mål

Uppdaterad
Publicerad

Rådhuset vid Stora Torget i Karlstad förvandlades under torsdagskvällen till en bioduk. Fasaden lystes nämligen upp av en film där de 17 globala målen visades upp. Det hela var en del av invigningen av ”Globala Karlstad”, som pågår under knappa två veckor framöver.

Mellan 1-13 oktober har Karlstads kommun satt fokus på globala frågor i en satsning de kallar Globala Karlstad. På agendan står, förutom fasadfilmen, bland annat en fotoutställning på Värmlands museum, en prylbytardag och föreläsning med den Karlstadbördige klimataktivisten Emma Sundh. Evenemanget är ett samarbete med Sveriges biståndsmyndighet Sida.

– Det finns många stora globala utmaningar och tiden är knapp. Vi måste alla hjälpas åt, lokalt och globalt. Samarbetet med Karlstad är spännande och viktigt. Det engagemang som finns här är inspirerande och bidrar till att nå de Globala målen, säger Maria Selin, chef för generaldirektörens stab på Sida.

De sjutton globala målen. Foto: Linda Olsson

– Vi på Karlstad kommun tycker att samarbetet med Sida mycket viktigt och känner att vi tillsammans kan göra skillnad och väcka engagemang för globala frågor. Genom att agera lokalt kan vi påverka globalt, säger Mia Marklund, projektledare för Globala Karlstad.

De 17 globala målen

De globala målen är en agenda för hållbar utveckling som världens länder antagit. De syftar till att uppnå fyra saker innan år 2030: avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor i världen, främja fred och rättvisa samt lösa klimatkrisen.

Målen är:

1. Ingen fattigdom

2. Ingen hunger

3. Hälsa och välbefinnande

4. God utbildning för alla

5. Jämställdhet

6. Rent vatten och sanitet

7. Hållbar energi för alla

8. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt

9. Hållbar industri, innovationer och infrastruktur

10. Minskad ojämlighet

11. Hållbara städer och samhällen

12. Hållbar konsumtion och produktion

13. Bekämpa klimatförändringarna

14. Hav och marina resurser

15. Ekosystem och biologisk mångfald

16. Fredliga och inkluderande samhällen

17. Genomförande och globalt partnerskap

Källa: Globala målen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.