Att ta hand om den gamla klockan är ett uppdrag som urmakaren Björn Antonsson ärvt av sin far Foto: SVT

Rådhusklocka med anor

Uppdaterad
Publicerad

I mer än 100 år har tornklockan i det gamla rådhuset i Kristinehamn slagit varje hel och halvtimme. Och till skillnad från många andra klockor har den inte automatiserats, utan behöver fortfarande dras upp en gång i veckan.

– Den kanske inte är bättre, men charmigare, berättar urmakaren som tar hand om klockan.

– Det är ju ganska ovanligt med mekaniska ur nu för tiden, man byter ju ut många mot elektroniska klockor nu för tiden, säger Björn Antonsson. Han är urmakare i Kristinehamn och den som i många år tagit hand om den gamla rådhusklockan. Ett uppdrag han ärvt av sin far.

Ibland händer det att klockan drar sig eller går för fort Foto: SVT

Ibland händer det att klockan drar sig eller går för fort, men Björn Antonsson ser också vissa fördelar med gammaldags mekanik.

Mekaniska ur hör inte till vanligheterna nu för tiden Foto: SVT

– Den kanske inte är bättre, men charmigare, säger han och berättar att vaktmästaren i kommunen har ansvaret att dra upp klockan varje vecka, men om det krånglar till sig brukar Björn ta sig ut själv.  

Ingen pension för vare sig Björn eller klockan

Nu har Björn åldern inne för pension. Efter 38 år som urmakare har han sålt sin affär, men han tänker fortsätta jobba ändå, och det ska rådhusklockan också göra. 

– Ja, det hoppas jag den ska göra länge till. Det är ju ett av stadens äldsta hus och kommunen som äger huset vill ha den kvar, och har satsat en hel del på den genom åren, säger Björn Antonsson och lovar att även framöver ta hand om klockan.

I mer än 100 år har tornklockan i det gamla rådhuset i Kristinehamn slagit varje hel och halvtimme Foto: SVT

Vill inte ha dammråttor

Men så mycket skötsel behöver egentligen inte rådhusklockan. Den renoverades 2004, och beräknas hålla länge till.

– Men brukar räkna med ungefär 20 och 25 år mellan renoveringarna om det inte händer något. Och är det bara såpass fritt från damm häruppe som det är nu, kommer den nog att hålla åtminstone 25 år till.

Klockan renoverades 2004 och beräknas kunna hålla länge till Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.