Drama i korvkiosk

Uppdaterad
Publicerad

En daglig dos civilkurage! Ja, det bjuder Sveriges Radio och Radioteatern på under hela året i sin serie Världshistorien. Flera av pjäserna har spelats in i Sunne. Bland annat i en korvkiosk.

– I år har vi samlat ihop 365 namn på personer som riskerat sin tillvaro för mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati. Varje dag blir ett slags namnsdag för människor i demokratins tjänst,  säger Augustin Erba som är producent vid Radioteatern.

– Jag tror det kan finnas en schablonbild av att vissa människor har det i sig, att göra goda gärningar, medan andra inte har det. Jag tror inte på den bilden. Jag tror att alla har det i sig, att i ett avgörande ögonblick kunna kliva fram. Och jag hoppas att den här serien ska inspirera till att säga ifrån, fortsätter Augustin Erba.

Serien Världshistorien sänds varje dag, strax efter ettnyheterna i radions P1, och är ett samarbete mellan Radioteatern, Forum för levande historia och Svenska Pen. Skådespeleriet svarar landets 19 länsteatrar för. I de tio avsnitt som spelas in i Sunne tar skådespelare från högst visuella Västanå teater ett ovant kliv av scenen och in i radion.

– Det är ju inte så mycket dans. Det behövs ju inte eftersom det inte ska synas i bild, skrattar Jacob Hultcrantz Hansson som är en av de medverkande skådespelarna.

– Det finns nog somliga som tänker att det är poänglöst att spela in radioteater utanför studion när man ändå inte kan se var vi är någonstans. Men jag lovar att det hörs skillnad. Det räcker att ta med skådespelarna in på ett sjukhus så hör man att alla börjar tänka på döden, förklarar Augustin Erba valet av en korvkiosk som inspelningsplats.

– Tanken bakom projektet är fantastisk, tycker Adriana Savin som spelar mot Jakob Hultkrantz Hansson under inspelningarna i Sunne.

Under inspelningarna i korvkiosken rullas ett drama upp som har beröring med det tragiska öde som mötte Fadime Sahindal när hon föll offer för den hederskultur som rådde i hennes familj. I januari 2002 mördades hon av sin far som tidigare misshandlat henne. Året innan hade hon talat om hederskulturer och hedersvåld inför Riksdagen.

– De modiga personer som de här berättelserna handlar om är såklart med och formar världen lika mycket som politiska personer eller höga herrar, säger Jacob Hultcrantz Hansson.

– Jag hoppas man blir inspirerad. Det är för få nyheter i medierna om de bra och modiga människorna, de som gör något bra glöms bort. Jag tror absolut att det här inspirerar, utbrister Adriana Savin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fredagsreportaget

Mer i ämnet