Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från snö till grus – det blir enligt SVT:s uppgifter verklighet när Värmland får en EM-deltävling i rally. Planen är att premiären ska köras i juli 2023. Foto: TT

Rally-EM till Värmland – beslut väntas inom kort

Uppdaterad
Publicerad

VM-deltävlingen Svenska rallyt lämnade Värmland och flyttade till Västerbotten.

Nu kan SVT avslöja att det är på väg att bli en internationell stortävling i rally i Värmland ändå – rally-EM.

Planen är att köra den första deltävlingen kommande sommar.

Milda vintrar och stundtals allt annat än idealiska förhållanden tvingade Svenska rallyt att flytta till Umeå och Västerbotten inför 2022 efter att ha huserat i Värmland sedan 1950.

Men nu ser det ut att bli ett rejält plåster på såren för bland andra alla värmländska rallyfans.

Enligt SVT:s uppgifter är det nämligen i stort sett klart att det ska köras ett EM-rally i Värmland redan nästa sommar.

Ett avtal ska vara på plats och enligt säkra källor kommer klassiska sträckor som har körts i Svenska rallyt att användas i tävlingen som enligt uppgifter bär namnet Royal Rally of Scandinavia.

I videon hör du SVT:s motorexpert Jonas Kruse kommentera uppgifterna om EM-rally i Värmland.

Kalenderbesked om VM och EM dröjer

På onsdagen skulle beslut om kalendrar för nästa års VM- och EM i rally ha fattats av Internationella bilsportförbundet men beslutet sköts upp och därmed finns ännu ingen officiell bekräftelse att tillgå ännu.

Uppgifter om en preliminär kalender florerar dock och där finns deltävlingen i Sverige med, planerad till 7-8 juli.

Rally-EM drivs numera av WRC Promoter som också är kommersiell rättighetsinnehavare för rally-VM. Serien har växt i popularitet de senaste åren och har fått samma upplägg som i VM med bland annat direktsända tv-sträckor.

Den stora skillnaden mot VM är att högsta klassen i EM är R5-bilar, motsvarande WRC 2-klassen i VM, och därmed brukar samla stora startfält i huvudklassen. I år har bland andra svensken Tom Kristensson kört i EM med framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.