Glenn Olsson, vd för Rally Sweden uppger att både brist på boende och snö är problem som kan stoppa ett rally i Värmland. Foto: SVT

Rally Sweden kämpar med boendet

Uppdaterad
Publicerad

Rally Sweden riskerar att lämna Värmland. Om rallyledningen inte kan garantera snö, kyla och tillräckligt med boenden kan det vara färdigkört i Värmland.

Rally Sweden kämpar med både brist på snö och brist på boenden. Där snön och kylan finns, i norra Värmland, där är det ont om boenden. Och utan boenden för teamen går det inte att flytta serviceplatsen från Karlstad till ett snösäkrare Torsby.

– Många boendeanläggningar förstår att vi behöver ha det här ordnat men en del tycker att det här är deras trumf, att de kommer att få mycket bokat och kan höja priserna. Det är en resa att komma överens med allihop, säger Glenn Olsson, vd för Rally Sweden.

Alla rum i Värmland behövs

Boendesituationen är besvärlig. I princip varenda rum i hela Värmland behövs för att täcka rallyts behov. I Torsby finns till exempel 350 rum men det skulle behövas 1.500. Och även om boendet skulle lösa sig är rallyts vara eller inte vara i Värmland ifrågasatt av promotorn, FIA:

– Signalen har varit tydlig sen i vintras med de dåliga vägarna vi hade. Det är inte acceptabelt att leverera ett rally med det underlaget. Vi måste ha bättre snösäkerhet och det stora kravet är att vi ska flytta ännu länge norrut. Torsby är det enda alternativet i Värmland för att få det att fungera så vi måste leverera ett bra rally och få kontroll på boendet.

FIA kan välja Karlstad ändå

Nästa vecka åker Glenn Olsson till Genève för att presentera en lösning. Han hoppas då kunna lugna FIA genom att presentera Torsby som bas. Men om boendesituationen inte löser sig tror han att de kommer välja Karlstad som bas även nästa år.

– Då faller vi på att vi inte kan garantera snösäkerheten och det är inte långsiktigt bra för oss. Då kan vi med lätthet hamna i en situation där vi tvingas flytta från Värmland helt enkelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.