Foto: TT

Rån vid värmländskt behandlingshem – man döms till fängelse

Publicerad

En 37-årig man döms vid Värmlands tingsrätt till fängelse på 1 år och sex månader för rån vid ett värmländskt behandlingshem. Det var i december förra året som mannen knivhotade två kvinnliga anställda i jakten på mediciner.

Mannen ska enligt domen ha druckit en hel flaska sprit under natten då han mådde dåligt. Vid 06-tiden kom han in i köket till de två kvinnliga anställda som jobbade natt. Han ville ha sin morgonmedicin men de två bad honom lämna urinprov, för att kontrollera att han inte var påverkad.

Vägrade lämna urinprov

Han vägrade och sa ”att om jag hotar er med kniv, får jag medicin då?”, enligt domen. Sen drog han upp en kniv som han tagit i det uppbrutna köksskåpet och höll knivbladet mot den ena kvinnan som stod vid medicinskåpet. Han hytte med kniven och kvinnan kände sig tvingad att öppna skåpet. Under tiden som mannen hotade till sig narkotikaklassade mediciner larmade en annan ur personalen polis.

3,5 promille i blodet

När polisen kom till platsen hade mannen fått i sig en okänd mängd tabletter och låg på golvet och skrek, märkbart påverkad. Han kördes till akuten och enligt polismannen på plats hade mannen då 3,5 promille alkohol i blodet.

En av kvinnorna uppgav i förhör att hon aldrig varit varit så rädd tidigare och att hon numer inte känner inte samma lust att gå till jobbet.

Mannen döms till fängelse och till att betala skadestånd till de båda kvinnliga vårdarna på sammanlagt drygt 37 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.