Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan hör du Lena Gjevert, Hälso- och sjukvårdsdirektör, och Camilla Gustafsson, Vårdförbundet, kommentera avvikelserapporterna. Foto: Ole Berg-Rusten/TT/SVT

Rapporter inifrån sjukvården: Vårdpersonal och patienter smittade

Uppdaterad
Publicerad

Ett flertal vårdanställda i Region Värmland har under pandemin smittats av covid-19 på jobbet och vården har även varit en smittkälla för patienter. Det visar de 162 avvikelserapporter som SVT Nyheter Värmland granskat.
– Det är ju ett misslyckande för vården och för arbetsgivaren, säger Camilla Gustafsson, Vårdförbundet.

SVT Nyheter Värmland har granskat alla avvikelserapporter från vårdpersonal som berör covid 19-hanteringen på Centralsjukhuset i Karlstad samt sjukhusen i Arvika och Torsby. Mellan mars och augusti skrevs 162 avvikelserapporter och återkommande handlar det om personal som själva insjuknat efter att ha vårdat covidpatienter och patienter som smittats av covid-19 under tiden de vårdats.

– Det är jättebeklagligt, vi vill ju inte att man blir sjuk när man går på jobb men vi hade skyddsutrustning och upplärning om hur man skulle använda den, säger Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör.

”Tio gånger så många”

Enligt Gjevert är antalet avvikelser – 162 stycken under perioden mars till augusti – inte ovanligt många. Och hon välkomnar ett högt antal avvikelserrapporter då det är ett sätt för sjukvården att fånga upp det som inte fungerar.

– Mängden är inte avgörande, det viktiga är hur vi tar hand om avvikelserna som kommer in, säger Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdschef.

I klippet ovan ser du både Camilla Gustafsson, Vårdförbundet, och Lena Gjevert, Hälso- och sjukvårdsdirektör, kommentera avvikelserapporterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer