Lastbilschaufför inför rätta efter dödsolyckan i Grums

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilschauffören som misstänkt för att ha orsakat dödsolyckan i Grums ställs nu inför rätta för bland annat vållande till annans död och grovt rattfylleri. Mannen hade 2,0 promille alkohol i kroppen vid olyckan och har i förhör uppgett att han druckit sprit och öl timmarna innan för att ”fira sin födelsedag”.

Lastbilschauffören ska enligt åtalet ha druckit alkohol i sex timmar innan han satte sig bakom ratten och körde från Säffle mot Grums. Färden gick vingligt och lastbilschauffören var flera gånger över i fel körfält och nästan nere i diket, enligt vittnen. Samtidigt var det vinterväglag och dimma.

I Grums frontalkrockade han med en personbil och en man i 50-årsåldern avled. En ung kvinna i bilen klämdes fast och fick allvarliga skador.

Några minuter innan var lastbilen nära att köra rakt in i en annan personbil men den lyckades väja undan och klarade sig med plåstskador.

Åtalas för åtta brott

Lastbilschauffören är åtalad för vållande till annans död, grovt brott, vållande till kroppsskada, grovt brott, grovt rattfylleri, smitning från trafikolycksplats, grovt brott och grov vårdslöshet i trafik.

Hör kammaråklagare Per Svensson berätta i klippet om bevisläget och hur han ser på lastbilschaufförens minneslucka vid olyckan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.