Cannabisodling i villa i Brattfors som två män är misstänkta för men de har inte kunnat nås för åtalet och rättegången måste ställas in tills vidare. Foto: Polisen

Rättegång ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången ställs nu in mot de två män som misstänks stå bakom den cannabisodling polisen avslöjade i en villa i Brattfors 2017.

Orsaken är att man inte kunnat delge de misstänkta åtalet. Enligt polisen befinner de två männen i Spanien.

På tisdag nästa vecka skulle rättegången inletts mot de två karlstadsbor 35 och 40 år gamla, som misstänks för en omfattande cannabisodlig i Brattfors. Problemet är att de inte gått att få tag på och därmed kan rättegången inte genomföras som planerat.

– Det har inte gått att delge de misstänkta varken åtalet eller kallelsen (till rättegången), säger Per Svensson.

Enligt uppgift från polisen befinner sig de två misstänkta i Spanien och nu kommer man begära hjälp av spanska myndigheter för att nå dem.

– Är det så att vi bedömmer att de håller sig undan åtalet så har vi möjlighet att häkta dem i deras utevaro, så de kan gripas och begäras utlämnade till Sverige, säger Anette Arveståhl, chefsrådman vid Värmlands tingsrätt som motvilligt beslutade att ställa in förhandlingen.

Plantor till 10 kilo cannabis

Det var i mars 2017 som 35-åringen och 40-åringen häktades för grovt narkotikabrott. De greps efter att polisen spanat på dem och den fastighet där cannabisodlingen fanns. Männen satt häktade i drygt en månad, men släpptes sedan på fri fot i väntan på åtal. Den 24 september 2018 åtalades de två bland annat för grovt narkotikabrott. Åklagare Per Svensson menar att de båda tillsammans förvärvat fastigheten och haft för avsikt att odla och sälja cannabis i stor omfattning. 96 plantor fanns i huset vid tillslaget och av de hade man kunnat framställa 10 kilo cannabis enligt åtalet. 

35-åringen förnekar helt brott enligt åklagaren, medan 40-åringen sagt i förhör att det var hans odling som han hade för eget bruk.

Bland åklagarens bevis finns bland annat de misstänktas fingeravtryck som hittats på utrustning i huset och telefonsamtal som kommer att spelas upp för rätten.

Dyrt för domstolarna

Rättegången som även innefattar ett misstänkt försök till grovt bedrägeri var planerad att pågå i fyra dagar och för domstolarna är det ett stort problem när man inte lyckas delge misstänkta. Förra året ställdes nära sex procent av brottmålsförhandlingarna i länet in av samma skäl.

– Det är stora kostnader för staten att ställa in och det är stora kostnader att leta efter folk. Vi lägger väldigt mycket resurser på att leta efter folk, säger Anette Arveståhl. 

Räknar du med att den här rättegången kan genomföras längre fram?

– Det utgår jag ifrån, det är bara frågan om när.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.