Rebecca Ryrberg från Kristinehamn blir en av de första i Sverige att kunna titulera sig mästare i tatuering Foto: SVT

Rebecca blir mästare i tatuering

Publicerad

Stickare, nagelteknolog och tatuerare ansluter sig nu till de hantverksyrken där det går att få gesäll- och mästarbrev, som bevis för sin yrkesskicklighet. Och Rebecca Ryrberg från Kristinehamn blir i kväll en av de första i Sverige att kunna titulera sig mästare i tatuering.

Vid en cermoni i Stockholms stadshus i kväll får över 300 hantverkare inom 39 olika yrken motta gesäll- och mästarbrev som bevis för sin yrkesskicklighet.

”Jättekul”

Rebecca Ryrberg från Kristinehamn blir en av de första i Sverige att kunna titulera sig mästare i tatuering. För att få mästarbrev, som är den finaste utmärkelsen, krävs skicklighet och erfarenhet, minst sex år i yrket och kunskaper i att driva företag.

– Det känns jättekul och lite konstigt faktiskt. Äntligen efter flera års arbete så blir det dags, Rebecca Ryrberg.

Hoppas på standard

Rebecka Ryrberg började som tatueringsläring redan som 16-åring och har över 15 års erfarenhet i branschen. Förutom att hon nu får sitt mästarbrev har hon också varit med och tagit fram de gesällprov som de färdigutbildade tatuerarna kan göra.

Hon hoppas proven blir standard för framtida tatuerare, och hon tror de är viktiga för branschen.

– Det blir en mer seriös stämpel på yrket och det blir enklare för kunder i framtiden att veta vilken tatuerare man ska gå till, säger hon.

Om Gesällbrev och Mästarbrev

Gesällbrevet är Hantverkarnas egen kvalitetsgaranti. Som kund eller anställande företag kan du vara säker på att en hantverkare med Gesällbrev är väl insatt i yrket vilket de visat bland annat genom sitt Gesällprov. För att hålla hög kvalité och aktualitet på Gesällbreven görs bestämmelserna i nära samråd med varje yrkes branschorganisation. Gesällbrev finns i ett flertal europeiska länder och i Sverige utfärdas drygt 1 000 Gesällbrev per år. Idag kan man ta sitt Gesällbrev i omkring 70 olika yrken.

Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke och garanterar förutom stort yrkeskunnande och erfarenhet även pålitlighet som hantverksföretagare. Det utfärdas av Sveriges Hantverksråd till de hantverkare som uppfyller de krav som anges i Lag och Förordning om Mästarbrev för hantverkare (SFS 1995:1255 och SFS 1995: 1256).

Källa: Sveriges Hantverksråd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.