Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smittskyddsläkaren Anna Skogstam berättar om vad som gäller för sjuka barn i förskoleåldern. Foto: Johan Hedlund/SVT

Sjukregeln i förskolan: Stanna hemma i minst sju dagar

Uppdaterad
Publicerad

Stanna hemma i minst sju dagar efter insjuknandet, där de två sista dygnen ska ha varit utan feber och med gott allmäntillstånd.

Det är Folkhälsomyndighetens rekommendation för barn i förskolan – något som Region Värmland uppmanar länets förskolor att följa.

Även om barn och unga oftast får mildare symtom av covid-19 anser Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkarna i Region Värmland att reglerna om att stanna hemma i minst sju dagar efter insjuknandet ska följas noga.

– I och med att man inte provtar förskolebarn tycker vi att det är logiskt att man har samma regler för förskolebarn som för andra som inte provtas i samhället, säger biträdande smittskyddsläkare Anna Skogstam.

Anna Skogstam berättar mer om reglerna i klippet här ovan.

Folkhälsomyndigheten om barn och unga

Visa

• Barn i förskoleåldern har ofta lätta besvär som snabbt går över och som inte är tecken på covid-19. Då behöver barnet inte vara hemma från förskolan eller från annan pedagogisk omsorg. Det kan till exempel handla om enstaka hostningar eller att näsan rinner efter att barnet har varit ute.

• När barn är sjuka den allmänna rekommendationen att barn i förskoleålder stannar hemma utan att testa för covid-19.

• Vid symtom behöver barnet stanna hemma så länge det har symtom samt ytterligare två dygn. Om sju dygn har gått sedan insjuknandet och de två sista dygnen varit utan feber och med gott allmäntillstånd, kan barnet återgå till förskola och annan verksamhet även om det har kvar lindriga symtom (exempelvis lätt hosta eller snuva). Detta upprepas vid varje nytt infektionstillfälle.

• Friska barn som har syskon, eller andra familjemedlemmar, som är sjuka i covid-19 rekommenderas att stanna hemma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet