I klippet berättar den fd. deltidsbrandmannen Anders om sin reaktion på regeringens beslut. Foto: SVT

Regeringen: Inga undantag för deltidsbrandmän

Uppdaterad
Publicerad

Deltidsbrandmän får inga undantag i a-kassan. Eftersom många blivit uppsagda från sina heltidsjobb på grund av pandemin tvingas man även säga upp sig från sitt arbete som deltidsbrandman. – Jag tycker att det är katastrofalt, säger Anders Mendes Törnstrand, arbetssökande och f.d. deltidsbrandman.

Flera fackförbund och Sveriges kommuner och regioner, SKR, ville att regeringen skulle ändra på reglerna för a-kassa för deltidsbrandmän under coronapandemin. Men nu säger regeringen nej, något som Ekot var först med att berätta.

– Jag blir besviken. Det känns väldigt jobbigt, speciellt eftersom man är arbetslös och inte kan fortsätta vara deltidsbrandman, säger Anders Mendes Törnstrand.

”Särlösningar inte optimalt”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark svarar på frågorna i ett mejl.

”Särlösningar inom a-kassan för olika yrkesgrupper är inte optimalt eftersom det riskerar att skapa nya problem genom att a-kassan då blir ett virrvarr av olika regler”, skriver hon.

Hur ska man hitta en lösning på problemet om fler säger upp sig på grund av att inte reglerna ändras?

”Vi har en fortsatt nära dialog med Sveriges kommuner och regioner i den här frågan och är öppen för att hitta bra lösningar. Samtidigt måste kommunerna som har ansvaret för räddningstjänsten också ta ansvar för personalförsörjningen och för arbetsvillkoren.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.