Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kan inte sköta markerna på samma sätt som tidigare”, säger Linda Sundström, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Värmland. Foto: SVT

Regeringens nedskärningar i miljöbudgeten slår mot Värmlands naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har krympt länstyrelsens budget för bland annat skötsel av naturreservat med cirka två tredjedelar.

– Det är en större skillnad än vad jag trodde, säger Linda Sundström, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Värmland.

När finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade budgeten i höstas ägnades en kort stund åt miljöbudgeten där fokus låg på laddstolpar och industriklivet. Men regeringens totala budget för miljöområdet innehåller drygt fyra miljarder mindre än förra året. Bland de största nerdragningarna finns skötsel av naturreservat och arbete för biologisk mångfald.

Färra säsongsarbetare anställs av länsstyrelsen

Länsstyrelsen i Värmland har precis informerats om hur mycket minskad budget de får i år – och en konsekvens av bantningen är att länstyrelsen inte kommer kunna anställa säsongarbetare som vanligt.

– Det är säsongarbetare som har jobbat med oss länge, så det är tråkigt, säger Linda Sundström.

I klippet beskriver hon hur detta kommer märkas för värmlänningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.