Enligt regionen har smittspridningen i Värmland legat på en hög nivå de senaste veckorna samtidigt som trycket på sjukhusen har ökat. Foto: Genrebild/TT/Bertil Ericson

Region Värmland går upp i förstärkningsläge

Uppdaterad
Publicerad

Region Värmland har fattat beslut om att gå upp i förstärkningsläge.
– Vi ser att det är nödvändigt med tanke på hur läget ser ut. Under de senaste veckorna har smittspridningen i Värmland legat på en hög nivå samtidigt som trycket på våra sjukhus har ökat, säger Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör, i ett pressmeddelande.

Region Värmland  har varit i stabsläge sedan den 10 november men väljer alltså nu att gå nu upp i förstärkningsläge.

– Just nu är fler medarbetare sjuka än ett normalt år och dessutom ska man hålla sig hemma vid minsta symtom. Det får effekter i verksamheten, säger Lena Gjevert.

”Kan tvingas ställa in operationer”

Under de senaste månaderna meddelas från Region Värmland att man har klarat av att upprätthålla den ordinarie operationsverksamheten i stor utsträckning men att den nu kan komma att påverkas.

– Om den här situationen förvärras så kan vi tvingas ställa in operationer och planerade besök som kan vänta. Det är inget vi önskar, men vi måste stå beredda om antalet patienter som behöver vård för covid-19 ökar ytterligare, säger Lena Gjevert.

Detta innebär förstärkningsläge

Stabsläge innebär att sen särskilda sjukvårdsledningen följer händelseutvecklingen och vidtar nödvändiga åtgärder medan förstärkningsläge innebär att ledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner. Nästa eventuella steg som finns att ta till är katastrofläge då ledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Inom hälso- och sjukvården finns tre fastställda beredskapslägen: stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge.

Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Förstärkningsläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner.

Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet