Foto: National Institute of health/TT/SVT

Region Värmland går upp i stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Region Värmland har idag beslutat att gå upp i stabsläge.

– Smittspridningen ökar i Värmland samtidigt som vi har ett ansträngt läge på våra sjukhus. Vi måste vara beredda om detta fortsätter i fel riktning, säger Lena Gjevert i ett pressmeddelande.

Under de senaste veckorna har smittspridningen i Värmland ökat markant vilket också lett till att fler patienter är i behov av vård på sjukhus. Regionen går nu upp i stabsläge, vilket innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

– Vårdplatsläget är ansträngt på våra tre sjukhus vilket dels beror på ett ökat antal covid-patienter, men också på att vi för närvarande har många inneliggande patienter rent generellt, säger Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Coronaviruset i Värmland

Sjukvården ställs om

Nu pågår arbetet för att ställa om hälso- och sjukvården så att kapacitet finns för att kunna ta hand om ett ökat inflöde av covid-patienter.

– Vi har också tvingats ställa in ett fåtal planerade operationer och om situationen förvärras kommer vi att behöva ställa in fler. Det vore mycket olyckligt, men det är något vi måste ta höjd för, säger Lena Gjevert.

Uppmanar till skärpning

Hälso- och sjukvårdsdirektören uppmanar också värmlänningarna att ta sitt ansvar i den här pandemin.

– Vad var och en gör har betydelse för hur smittspridningen fortsätter att utvecklas. Det finns inget alternativ och handlar faktiskt bara om att bestämma sig.

Det här innebär stabsläge

Vid allvarliga händelser måste sjukvården anpassas efter uppgiften. Därför finns det tre så kallade beredskapslägen inom hälso- och sjukvården. Stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge.

Samtliga tre lägen betyder en förhöjd beredskap inom sjukvården.

  • Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.  
  • Förstärkningsläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa funktioner.  
  • Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet