• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Lena Gjevert påpekar att övergången till stabsläge inte innebär att vi på något sätt ska ändra hur vi beter oss när det gäller försiktighet för att hålla smittspridningen av corona nere Foto: SVT/Region Värmland

Region Värmland lämnar förstärkningsläge

Uppdaterad
Publicerad

Region Värmland ändrar nu beredskapsläget något efter närmare fyra månader i förstärkningsläge och övergår till stabsläge.
– Det är för att antalet covid -19 – patienter håller sig lågt och trycket är mindre, säger Lena Gjevert, tf hälso- och sjukvårdsdirektör.

Region Värmland har varit i förstärkningsläge sedan mitten av mars men övergår nu till stabsläge.
– Vi anpassar beredskapsläget, men effekterna av pandemin kommer fortsatt att vara en central del av vårt uppdrag, förklarar Lena Gjevert.

Men övergången till stabsläge innebär inte några stora förändringar utan mer en markering att läget förändrats.

– Rent praktiskt är det inte någon skillnad. Det är något lugnare för stunden vad gäller covid-19, men att allt fler söker vård som vanligt innebär att trycket på den ordinarie hälso- och sjukvården ökar, säger Lena Gjevert.

Följer utvecklingen av pandemin noga

Sjukvårdsledningen följer fortsatt utvecklingen av pandemin noga. I dagsläget vårdas sju patienter för covid -19 på Centralsjukhuset i Karlstad varav två på intensiven. Hittills har 13 534 prover tagits och 1 001 fall av covid-19 bekräftats i Värmland. 71 personer med bekräftad covid-19 har avlidit.

– Under de senaste veckorna har det sakta men säkert gått åt rätt håll med färre patienter på sjukhus. Vi hoppas att det fortsätter så, men det bygger på att vi alla tar vårt ansvar, håller social distans och sköter vår handhygien. Det är inte över och det är bara tillsammans vi kan ta Värmland ur coronautbrottet, betonar Lena Gjevert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet