Region Värmland sänker beredskapsnivån – går ned i stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Region Värmland lämnar förstärkningsläget – den näst högsta beredskapsnivån – och kliver ned ett snäpp, till stabsläge.

– Situationen är fortfarande ansträngd, men vi behöver hitta former för att kunna hantera den ökade pressen på hälso- och sjukvården även i vardagen, säger Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Sedan 15 december har regionen befunnit sig i förstärkningsläge och under de sex veckorna har de i perioder varit den enda regionen i Sverige i förstärkningsläge.

Höjd beredskap innebär att en tillfällig ledningsgrupp bildas, den så kallade regionala särskilda sjukvårdsledningen, och får utökade befogenheter att fatta beslut kring styrning av resurser. Denna ledning är alltså kvar även i stabsläget men intar en mer bevakande roll. 

– Vi kommer fortsätta följa läget dagligen och löpande, men vi glesar ut mellan våra möten i regionala och lokala särskilda sjukvårdsledningar, säger Lena Gjevert.

  • Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.
  • Förstärkningsläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa funktioner.
  • Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Källa: Region Värmland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.