Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att höra Petra Svedberg, områdeschef på Region Värmland, berätta om orsakerna till varför man lägger allt mer pengar på utomlänsvård. Foto: SVT Nyheter

Region Värmlands kostnader för vård utanför länet stiger

Uppdaterad
Publicerad

Regionens kostnader för vård utanför länets gränser ökar. I år syns det framförallt på utgifterna för patienter som själva begärt att få vård någon annanstans än i Värmland. Men högre utgifter väntas också för att utnyttja specialistkompetens som inte finns i den egna regionen.

Vård av värmländska patienter utanför länet kostade regionen 462 miljoner kronor förra året och kostnaderna väntas öka bland annat på grund av det fria valet för patienter och för en mer jämlik och kvalificerad vård med remitteringar till sjukhus med hög specialistkompetens i ett utökat samarbete i landet.

– Fler värmlänningar blir allvarligt sjuka och behöver en högre medicinsk kompetens. Sedan har vi också patientens fria val som nyttjas mer och mer, vi ser en ökad rörlighet, säger Petra Svedberg, områdeschef på Region Värmland.

Mer jämlik vård kostar

Att erbjuda patienter så hög specialistkompetens som möjligt för en mer jämlik vård kostar. Men det ingår i ett utökat samarbete mellan sjukhus och regioner för att utnyttja de samlade resurserna och kompetenserna på bästa sätt.

Värmländska sjukhus kan också ta emot patienter utifrån och det ger intäkter. Men Petra Svedberg tror ändå på en fortsatt stigande kostnad för utomlänsvård för Region Värmland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer