Fredrik Larsson (M) och Ulric Andersson (S) Foto: SVT

Regionens budget klubbad

Publicerad

Vid ett extra sammanträde på tisdagen antog landstingsfullmäktige den nio miljarder stora budgeten för den nya regionen där landstinget och Region Värmland slås ihop 2019.

Det är en nöjd Fredrik Larsson (M) som konstaterar att den nya budgeten för 2019 nu är antagen:

– Det känns skönt. Det är bra för landstinget att ha en budget redan nu så verksamheten kan planera, säger han.

Mindre nöjd är oppositionens Ulric Andersson (S):

– Vi måste komma till en situation där budgeten styr verksamheten. Där är vi inte nu. Det är ouppnåeliga krav i den här budgeten.

Budgeten är på närmare nio miljarder. I den antagna budgeten finns ett överskottsmål på 184 miljoner, något som Fredrik Larsson (M) menar är nödvändigt:

– Det är god ekonomisk hushållning. Det behövs ett långsiktigt överskottsmål på två procent för att vi ska klara våra åtaganden.

Det här menar Ulric Andersson (S) är för mycket och att den klubbade budgeten inte kommer att hålla. Överskottet skulle istället behövas till annat:

– Det behövs för att lindra effekten av ytterligare neddragningar. Verksamheten drar redan över budget och det kommer den här budgeten också att göra. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.