Många kommer in till akuten med frakturer Foto: SVT

Rejäl ökning av frakturer i halkan

Publicerad

Veckans snöoväder och halka i länet har märkts av rejält på akuten. Antalet personer som kommer in till akutmottagningen i Karlstad med frakturer har ökat kraftigt de senaste dagarna.

– Det har det gjort, normalt sett har vi runt 30 frakturer per dygn men nu är det cirka 50, säger Iannis Ioannidis, verksamhetschef på ortopedin i Värmland.

Under den här veckan har antalet patienter med frakturer, som kommit in till Centralsjukhuset i Karlstad, ökat med drygt 60 procent jämfört med ett genomsnittligt dygn. Orsaken är de stora mängder snö som fallit över länet med följande halka och slask. Folk ramlar omkull och får framför allt handleds- fotleds eller -axelfrakturer.

Det är folk i alla åldrar som kommer in med frakturer till akuten, även om det är något fler äldre personer. Bland de yngre som drabbas är det relativt vanligt att man inte haft vinterskor, menar Iannis Ioannidis.

– De flesta yngre har vanliga skor, inga skor med vintermönster.

Undvik att cykla

För att undvika frakturer kan man själva göra en hel del.

– Gå där det är sandat och skottat. Använd vinterskor och broddar. Kan man undvika att cykla så gör det, det blir riktigt fula skador när hjulen på cykeln far iväg, säger Iannis Ioannidis.

Personalen på akutmottagningens ortopedisektion har fullt upp och i vissa fall har man tagit in extrapersonal.

– Bemanningen är bra, vi har ett standbyläge med extrapersonal om det behövs förstärkas med doktorer. Hittills har det bara behövts vid något enstaka tillfälle, säger Iannis Ioannidis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.