Foto: SVT

Reklamkampanj ska stoppa tvångsgiften

Uppdaterad
Publicerad

Sommarlovet är en period då man vet att många unga som lever i familjer med hederskultur riskerar att giftas bort utomlands mot sin vilja, trots att det är olagligt. Nu satsar Länsstyrelsen och Brottsofferjouren på en kampanj för att få utsatta personer att söka hjälp.

– Man kan få stöd om man är rädd för att bli bortgift, säger Asal Narimani på Brottsofferjouren.

Antalet samtal till Brottsofferjouren i Värmland som rör tvångsgifte och andra former av hedersförtryck ökar. Det finns inga undersökningar som visar hur många som drabbats av tvångsgifte i Värmland eller Sverige, men på Länsstyrelsen och Brottsofferjouren märker man ett stort behov av stöd och information.

Reklamkampanj mot tvångsgiften

Från och med den 30 april rullar en reklamkampanj på skärmarna i Karlstads bussar med budskapet att hjälp finns ett telefonsamtal bort om man är orolig.

– Vi vill nå ut till så många som möjligt, med informationen att man kan få stöd och hjälp om man är orolig för att bli bortgift under sommarlovet, säger Asal Narimani.

Hur stor betydelse kan en sådan här kampanj få?

– Vi tror att den är jätteviktig. Vi kommer att utvärdera den sen och se om det har ringt några personer och om vi eventuellt ska göra den på andra språk, säger Isabel Persson som är handläggare för kvinnofridsfrågor på Länsstyrelsen.

”Många unga saknar kunskap om sina rättigheter”

De som väljer att lyda kampanjens råd och söka hjälp kommer till Brottsofferjouren i Värmland där de kan få stöd, information och guidning vidare. Asal Narimani har jobbat med frågor om hedersförtryck i över tio år och märker att många unga saknar kunskap om sina egna rättigheter, där hoppas hon att den här kampanjen ska göra skillnad.

– När de ringer oss får de prata med någon som lyssnar och vet vad de går igenom. De blir trodda på, säger Asal Narimani.

Medan Brottsofferjouren står för stöd och information är det senare polis och socialtjänst som utreder i de fall det blir aktuellt.

För den som lever under hedersförtryck är det ofta förenat med risker att söka hjälp. Finns det stöd som de behöver? 

– Det finns bra hjälp att få, det gäller bara att hitta rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.