I många år har man jobbat med att säkra livscykeln för den vilda laxen i Klarälven. Foto: SVT

Slog 70-årigt rekord: Fem ton vild lax och öring i Klarälven

Publicerad

Inte sedan 1940-talet har det funnits så mycket återvandrande lax och öring i Klarälven.

– Det känns jätteroligt, säger Johnny Norrgård, som på uppdrag av Fortum arbetar med centralfisket i Forshaga.

Det här är resultatet av många års arbete med att försöka säkra livscykeln och bevara den vilda laxen. Varje år sätts minst 175 000 lax- och öringssmolt ut och tack vare kompensationsutsättningarna och transporteringen av fisk förbi dammarna har man nått goda resultat i bevarandet av laxbeståndet i Klarälven.

Stigande rekord i Klarälven

– Under de senaste åtta till tio åren har vi jobbat väldigt medvetet och målinriktat, dels för att förbättra effektiviteten i fällan men också hanteringen av den fisk vi fångar in. Fångar vi in mera fisk och transporterar mera fisk då blir det fler fiskungar som föds. Det blir som ett självrullande hjul, säger Johnny Norrgård.

Rekordet handlar om att fem ton laxar och öringar, med vilt ursprung, har fångats i centralfisket. Laxfisket i Klarälven fortsätter fram till den 15:e oktober så rekordnoteringen kommer att stiga fram till dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.