Foto: SVT

Rekordfå villor till salu i november

Publicerad

558. Så många villor var till salu i Värmland under november månad i år. Det är rekordfå, om man följer Hemnets novemberstatistik bakåt.

Rekordfå villor till försäljning i november Foto: SVT

De senaste fyra åren har antalet villor som ligger ute till försäljning i Värmlands län sjunkit under november månad. I november 2017 var antalet nere på rekordlåga 558 stycken. Det kan jämföras med antalet under november 2016 som var 602 stycken, enligt statistik från Hemnet.

Tommy Bergquist, fastighetsekonom och programledare på fastighetsmäklarprogrammet vid Karlstads universitet är inte särskilt förvånad över nedgången.

– Det är inte så konstigt. Många av de som bor i en villa i dag har bott där ganska länge och de bor billigt.


LÄS MER: ”Fortfarande stort intresse men dåligt utbud”

Han menar att det inte finns någon vinning i att flytta, även om villan kanske är större än man behöver bo.

– I dagsläget finns inget incitament för den som bor alldeles för stort att istället köpa en mindre bostadsrätt. Då är frågan hur man gör för att lösa den knuten som har uppstått.

Det som skulle lösa problemet, menar han, är en morot eller piska.

– Moroten skulle i så fall vara att ta bort reavinstskatten.

Den som säljer sin bostad får i dag betala på vinsten av försäljningen. Att ta bort det skulle vara ett sätt att öka flyttbenägenheten, tror Tommy Bergquist. 

Piskan, å andra sidan, skulle vara att återinföra fastighetsskatten och att det på så sätt göra det dyrare att bo kvar i för stora hus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer