Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar regionchefläkare Charlotta Nelsson om det höga trycket på testning och smittspårningen i Värmland. Foto: SVT

Rekordhögt tryck på testning och smittspårning i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 är rekordhög. Samtidigt florerar vanliga förkylningar, och trycket på testning och smittspårning är mycket hög. Men till skillnad från flera andra regioner är läget i Värmland fortsatt under kontroll.

– Det kan vara svårt att hitta en tid samma dag, men oftast finns det dagen därpå, säger Charlotta Nelsson, regionchefläkare och samordnare för provtagningen i Värmland.

Under förra veckan var det omkring 3000 positiva fall i Värmland att jämföra med 237 fall vecka 47, alltså för sex veckor sedan.

Lavinartad ökning

– Det ökar lavinartat för varje vecka nu, konstaterar Charlotta Nelsson.

De som testar sig måste också räkna med lite längre svarstid, cirka två till tre dagar.

Flera regioner har pausat testningen eller infört begränsningar i hur många test som kan genomföras varje dag. Men där är inte Värmland än. Däremot läggs nu större ansvar på den enskilde som testat positivt att smittspåra och meddela sin omgivning att de testat positivt.

– Även om vi tagit in mer personal gör det stora antalet positiva fall att vi inte har möjlighet att smittspåra på samma sätt som vi gjorde tidigare, säger Charlotta Nelsson.

Hör Charlotta Nelsson om smittspårning och testning i klippet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer