– Vi har haft en ständigt ökande måltillströmning till domstolen de senaste åren och framförallt de två senaste åren, säger Marie-Jeanette Axelius Friberg, som är domstolschef.

Rekordmånga ärenden väntar på dom i förvaltningsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga ärenden väntar på dom i förvaltningsrätten i Karlstad.

– Vi har haft en ständigt ökande måltillströmning till domstolen de senaste åren och framförallt de två senaste åren, säger Marie-Jeanette Axelius Friberg, som är domstolschef.

Mellan 2017 och 2019 ökade antalet inkomna mål från 5 881 till 7 136 – och ökningen har fortsatt också i år.

– Och nu ökar handläggningstiderna förstås eftersom målen kommer in i en takt som vi inte kan möta med befintliga resurser, säger Marie-Jeanette Axelius Friberg.

Foto: SVT

1 september låg 2 964 mål, i den så kallade balansen för hantering, vid domstolen i Karlstad.

Det innebär att i vissa fall kan den som överklagar ett beslut få vänta i över ett år på en dom i förvaltningsrätten.

Gäller ofta myndighetsbeslut med stor påverkan

Domstolen prövar myndighetsbeslut som överklagats av privatpersoner eller företag. Det kan gälla beslut av Försäkringskassan, Skatteverket eller kommunerna.

Till exempel ligger ett antal kommunala beslut som överklagats, som Sunne kommuns stöd för att rädda Rally Sweden, Torsby kommuns beslut att stänga Aspeds skola i Vitsand och Finnskogahemmet i Bograngen. Liksom Karlstads kommuns beslut om stöd till Färjestad BK. Och så Muminetableringen på Skutberget förstås, för att bara nämna några.

Socialförsäkringsmålen ökar mest

Överklagande av kommunala mål har ökat. Men det som ökat allra mest är socialförsäkringsmålen.

– Det är mål där man är missnöjd med Försäkringskassans beslut om rätten till sjukpenning och så överklagar man det till oss och det är många som har gjort det. Det är en dubblerad inströmning och det gör att vi har svårt att hinna med med de resurser vi har, säger Marie-Jeanette Axelius Friberg.

Hon säger att domstolens anställda arbetar stenhårt för att hinna med de mål som kommer in. Bland annat pågår rekrytering av två nya domare till domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.