Rekordmånga fall av gonorré i Värmland

Publicerad

Under 2016 anmäldes rekordmånga fall av gonorré i Värmland, och antalet anmälningar i riket var det högsta på nästan 30 år.

Antalet fall av gonorré som anmäldes i Sverige under 2016 var det högsta under nästan 30 år, enligt preliminär statistik från Folkhälsomyndigheten.

Flera faktorer bakom

Enligt Inga Velicko som är epidemiolog på Folkhälsomyndigheten ligger det flera faktorer ligger bakom ökningen. Förutom låg kondomanvändning bland unga så har också antalet personer som testar sig ökat markant de senaste åren.

– Det är bra att vi upptäcker fler fall i tid. Om man går obehandlad kan man få komplikationer senare i livet eller så för man smittan vidare, säger Inga Velicko, till Nyhetsbyrån Siren.

Sjunde flest fal i landet

I Värmland anmäldes 35 fall av sjukdomen förra året. Det är den högsta siffran sedan 1997, så långt tillbaka som den länsindelade statistiken går. 2015 anmäldes 16 fall, året innan det 25 fall. Sedan 1992 har antalet anmälningar ökat.

Räknat på antal gonorré-fall per 100.00 invånare rankas Värmland som det län med sjunde flest fall i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer